30 dni kefirja: britanska novinarka razkriva presenetljive učinke

Kefir, fermentirana mlečna pijača, znana po bogati vsebnosti naravnih probiotikov, je zadnja leta vse bolj priljubljena, a za marsikoga še vedno skrivnostna. Med tistimi, ki so se odločili preveriti, ali gre res za superživilo, je tudi zdravstvena novinarka britanskega časnika The Independent, ki se je podala v 30-dnevni kefir izziv – z rezultati, ki so jo prijetno presenetili.

30 dni kefirja: britanska novinarka razkriva presenetljive učinke

Sprva jo je odbijala že sama ideja o fermentiranem mleku. »Vedno sem mislila, da gre za eno tistih zdravih, a neprijetnih stvari,« je priznala. A ker jo je zanimal vpliv na vnetja in biološko staranje, se je odločila, da pijači da priložnost – in jo vsak dan vključila v svojo rutino.

Po enem mesecu uživanja kefirja je z veseljem ugotovila, da je njen jutranji kozarec postal nekaj, česar se je celo veselila. »Imela sem več energije, bila dlje sita po obrokih, koža se mi je izboljšala in počutje se je opazno dvignilo,« je opisala svoje izkušnje.

Strokovnjakinja za prehrano dr. Megan Rossi je za The Independent pojasnila, da se kefir sicer pogosto primerja z jogurtom, a vsebuje več vrst mikroorganizmov. Prav ta mikrobna raznolikost je lahko ključna za njegovo delovanje. »Čeprav ni veliko kliničnih raziskav izključno o kefirju, lahko glede na njegovo sestavo sklepamo, da ima dodatne koristi za zdravje,« je dejala.

Na to nakazuje tudi nedavna študija Univerze Stanford, ki je povezala uživanje fermentiranih živil z nižjo stopnjo vnetnih označevalcev v telesu. To pomeni, da ima kefir poleg pozitivnega vpliva na prebavo in imunski sistem lahko tudi širše protivnetne učinke.

Zgodba britanske novinarke je še en dokaz, da lahko majhne spremembe v prehrani vodijo do občutnih izboljšav v počutju – in da se za zdravje včasih res splača dati priložnost tudi nekoliko nenavadnim okusom.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.