Kranj z Okusi kranjskih miz nadaljuje razvoj gastronomije

Kot je spomnil direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh, v Kranju v zadnjih letih pripravljajo kar nekaj zanimivih kulinaričnih dogodkov.

Kranj z Okusi kranjskih miz nadaljuje razvoj gastronomije

Posebej odmeven je Kranjska okrogla miza, s katerim je Kranj tudi uspešno kandidiral za evropsko destinacijo odličnosti. Lokalni ponudniki hrane in pijače se v starem mestnem jedru predstavljajo tudi vsak poletni petek, posebej veliko ljudi pa pritegne dan kranjske klobase in piva.

Lokalni pridelavi in ponudbi želi zavod dati prednost tudi na tržnicah v mestnem jedru, ki jih v tem in prihodnjem mesecu prevzema v upravljanje. K sodelovanju namerava privabiti čim več ekoloških kmetij in tržnice zapolniti z zanimivim kulinaričnim programom.

Sicer pa v rovih pod starim Kranjem že vrsto let poteka vinska pot, ki pritegne vinarje in obiskovalce iz vse Slovenije. Prav tako zavod sodeluje pri pripravi kulinaričnih dogodkov na Brdu pri Kranju, kjer bo to nedeljo potekal vseslovenski dan domačih dobrot z okušanjem dobrot domače proizvodnje iz cele Slovenije.

Letos pa so se v Kranju po vzoru nekaterih drugih gorenjskih destinacij, kot sta Radovljica in Škofja Loka, odločili še za organizacijo prvega kulinaričnega festivala Okusi kranjskih miz. "Cilj dogodka je predstaviti lokalne dobrote in ponudnike, tako pridelovalce kot predelovalce, pa tudi kranjske kuharje, ki se trudijo vse to združiti v harmonijo okusov," je pojasnil Malovrh.

Na povabilo k sodelovanju se je odzvalo šest gostinskih obratov, in sicer gostilne Krištof, Lakner, pr' Matičku in Rekar, restavracija in kavarna Brioni ter Kmetija odprtih vrat pr' Končovc. Med 1. in 18. junijem bodo ponujali večhodne menije po enotni ceni 26 evrov, pri čemer se bodo osredotočili na lokalne sestavine.

Sodelujoči gostinci so se na današnji novinarski konferenci zahvalili občini in zavodu za razvoj gastronomskega turizma ter za prizadevanja, da se na področju kulinarike v Kranju stori korak naprej. "Pomembno je, da sodelujemo, se povezujemo in podpiramo. Skupaj smo še močnejši," je izpostavil vodja Gostilne Rekar Nejc Rekar.

Izpostavili so, da velik poudarek dajejo lokalno pridelani hrani in kratkim dobavnim verigam ter sezonskim sestavinam. Krištof Bolka, ki z družino vodi gostilno Krištof, je spomnil, da so z izpostavljanjem lokalnih dobaviteljev začeli med prvimi v državi, ko trg za to morda niti še ni dozorel, sedaj pa gostje zelo cenijo domače sestavine.

Z Okusi kranjskih miz na začetku računajo predvsem na Kranjčane in okoliške prebivalce. Kasneje pa, kot je povedal Malovrh, pričakujejo, da se bo projekt razvil do te mere, da bodo lahko dosegli celo Slovenijo in tudi turiste, ki v tem času prihajajo v Kranj. Ta je na področju kulinarike zaenkrat najbolj prepoznavnem po kranjski klobasi, štrukljih in pivu.

Malovrh upa, da bodo tudi turisti okušali kulinarične dobrote Kranja. Zato so letos izdali slovensko in angleško verzijo brošure Kranjsko na krožniku, v kateri so zbrane informacije o gostinskih obratih, tržnicah in ostali ponudbi lokalih dobrot.

Letos se v Kranju nadejajo rekordne turistične sezone, ki bi po številu nočitev presegla leto 2019. Glede na napovedi bodo v poletnem času namestitvene zmogljivosti polno zasedene. Računajo tako na tranzitne goste kot na tiste, ki si Kranj izberejo za strateško lokacijo, s katere odkrivajo tako Julijske Alpe kot Ljubljano.

 

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.