Koper

14°C
Jasno Humidity: 70%
PONEDELJEK
11°C / 22°C
TOREK
1°C / 14°C
SREDA
1°C / 7°C
ČETRTEK
2°C / 10°C
PETEK
0°C / 11°C
SOBOTA
2°C / 14°C
NEDELJA
3°C / 13°C

V Tolminu digitalno restavrirani Pastirci

V Kinoteki Tolmin bo prvič na ogled digitalno restavrirana kopija filma "Pastirji". Film, ki ga je leta 1973 režiral France Štiglic, temelji na istoimenskem romanu Frančka Bevka, scenarij zanj pa je napisal Ivan Potrč.

V Tolminu digitalno restavrirani Pastirci

Zgodba se vrti okoli pastirjev, ki med čuvanjem ovac premagujejo izzive odraščanja, prve ljubezni, sanjarjenja in zapeljivosti bližnjega mlina.

Projekcija bo po napovedih Slovenskega filmskega centra (SFC) ob 17. uri. V igralski zasedbi so med drugim vidni igralci, kot sta Andrej Čevka in Miha Levstek. Filmsko ekipo so sestavljali še scenarist Andrej Hieng, direktor fotografije Rudi Vavpotič, montažer Dušan Povh, scenograf Niko Matul, kostumografinja Alenka Bartl in skladatelj Alojz Srebotnjak.

Postopek digitalne restavracije je vključeval pretvorbo filmskega traku v digitalno obliko s pomočjo optičnega bralnika in nato uporabo posebnih programov na računalniku za čiščenje in prilagoditev za projekcijo prek digitalnega projektorja. Restavriranje je izvedla družba Iridium Film v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije. Projekt je sofinanciral in vodil SFC. Na premierni projekciji digitalno restavriranega filma bodo sodelovali nekateri člani igralske zasedbe.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.